Cât de gravă este situația FINANCIARĂ a echipelor din Liga I: Cel mult cinci cluburi sunt pe zero sau au ceva în plus. Cum stă STEAUA

Cât de gravă este situația FINANCIARĂ a echipelor din Liga I: Cel mult cinci cluburi sunt pe zero sau au ceva în plus. Cum stă STEAUA
Directorul de licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal, Viorel Duru: Concordia, Viitorul și Steaua au avut cele mai bune dosare
Publicat: 03/05/2014, 16:17

„Sunt maxim cinci cluburi care au o situație financiară stabilă, zero sau ceva plus. Restul sunt cu minus și foarte multe pierderi care nu mai pot fi acoperite prin finanțările care au fost propuse până acum. În fotbalul românesc fucționează activitatea pe datorie. Toate cluburile, fără excepție, nu sunt capitalizate, ci împrumutate de conducători. Trebuie schimbată această stare, cum este Dinamo, care și-a redus nivelul pierderilor, sau Steaua, care a beneficiat de calificarea în Liga Campionilor. În ansamblu, situația este foarte gravă. Cluburile mici au avut cele mai bune dosare de licențiere. Cluburile mari au mari probleme, cluburile mici au mici probleme. Cluburile mici care promovează nu reușesc să țină pasul cu cerințele Ligii I. Concordia Chiajna, Viitorul Constanța și Steaua au avut dosare bune”, a spus Duru.

Viorel Duru a afirmat că jucătorii nu se mai îndreaptă împotriva cluburilor la comisiile jurisdicționale pentru a-și recupera restanțele financiare, ci așteaptă apropierea termenului de depuere a dosarelor de licențiere pentru a forța încasarea banilor cuveniți. „La federație și la UEFA am înregistrat peste 80 de notificări ale creditorilor din fotbal. E o schimbare de strategie a creditorilor din fotbal. Nu se mai adresează comisiilor jurisdicționale pentru soluționarea litigiilor, așteaptă apropierea termenului de 31 martie pentru a forța clubul să-și onoreze obligațiile restante, știind că este condiționată obținerea licenței de achitarea acestor datorii. Nu am elemente să spun câte cluburi și-au convins jucătorii să amâne plata restanțelor. Evident că există o negociere, e firesc să se întâmple așa”, a completat Duru.

Potrivit lui Duru, în Liga I activează mai multe cluburi care au un nivel de salarizare mai mare decât veniturile obținute. „UEFA a stabilit o linie roșie, peste care ar fi probleme grave, ca cel mult 70 la sută din veniturile generate în fotbal să fie cheltuieli cu salariile. În Liga I, nivelul e de peste 80 la sută și sunt cluburi care au peste sută la sută bugetul de salarii față de veniturile pe care le pot genera. Diferența care trebuie acoperită vine din împrumuturi care trebuie returnate. De aceea s-a ajuns în această stare de colaps cvasitotală. Veniturile nu au putut ține pasul cu explozia salariilor”, a subliniat Duru.

Viorel Duru a precizat că un club care dorește să obțină liență pentru cupele europene nu are voie să intre în insolvență cu un an înainte de solicitarea acesteia. „Pentru a obține licență UEFA, clubul nu trebuie să fi intrat în insolvență cu 12 luni înaintea începerii sezonului pentru care aplică. Dacă a intrat în insolvență, nu mai poate solicita licență UEFA. Pentru licența de Liga I, starea de insolvență nu duce automat la refuzarea licenței, ci se evaluează condițiile minime, să nu ai datorii la 31 decembrie către cluburi, angajați, autorități fiscale și contribuții sociale”, a explicat Duru.

Clubul FC Vaslui nu a primit licența pentru sezonul 2014/2015 al Ligii I, gruparea moldoveană nefăcând apel la decizia primei instanțe a Comisiei de licențiere a FRF.

La prima instanță, pe lângă FC Vaslui, care nu a respectat criteriul financiar, FC Brașov și Săgeata nu au primit licența, ardelenii nerespectând criteriul financiar și pe cel al infrastructurii, iar gruparea din Năvodari pe cel al infrastructurii.

FC Brașov și Săgeata Năvodari au făcut apel la decizia primei instanțe și au avut câștig de cauză, primind licența.

Din cele 18 grupări din Liga I, numai Corona Brașov, „lanterna roșie”, nu a depus dosarul pentru licențiere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
Modificări MARI de la 1 septembrie 2024 în sistemul de pensii: cine se va putea...
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Zodii aflate în impas. E un moment bun de reflecție în viața lor
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
De ce Soarele ne face să strănutăm?
×